Αιθέρια έλαια για αρωματοθεραπεία και χαλάρωση

Τι ακριβώς είναι τα αιθέρια έλαια και πώς παράγονται!

Αιθέρια έλαια για αρωματοθεραπεία και χαλάρωση aromatherapyΑιθέρια έλαια λέγονται οι πτητικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και στα λουλούδια, σε φύλλα, σε ξύλα, σε ρίζες, σε φλοιούς (κυρίως ρητινούχους), σε χόρτα, σε σπόρους, σε ξηρούς καρπούς, σε φρούτα και σε διάφορα σημεία τους, αναλόγως το είδος.

Αυτές τις ενώσεις που κατά κύριο λόγο απελευθερώνουν ευχάριστη μυρωδιά, με διάφορους τρόπους τις αποσπούμε από τα φυτά και τις αποθηκεύουμε σε μπουκάλια για χρήση, δηλαδή για κατασκευή αρωμάτων και φαρμάκων, προσθέτοντας διάφορα υλικά, ή τις χρησιμοποιούμε αυτούσιες.

Η παραγωγή τους, γίνεται με δυο κυρίως τρόπους και οι τρόποι αυτοί τους προσδίδουν και διαφορετικές ιδιότητες, ή τις καθιστούν κατάλληλες ή ακατάλληλες, για κάποιες χρήσεις.

Ο ένας τρόπος είναι η ψυχρή έκθλιψη, όπου με μηχανικό τρόπο συμπιέζεται το υλικό και αποσπάται το έλαιο, (κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται για την παραγωγή του ελαιολάδου). Ο άλλος τρόπος (ο θερμός) είναι η γνωστή σε όλους μας απόσταξη, η οποία όμως δε γίνεται με απ’ ευθείας βρασμό του υλικού, αλλά με τη μέθοδο των υδρατμών, που παράγονται σε ξεχωριστό κλίβανο και κατόπιν διοχετεύονται στο σιλό που είναι συσσωρευμένα τα υλικά.

Έτσι διαπερνώντας τα, να συμπαρασύρουν το αιθέριο έλαιο και να το οδηγήσουν στην έξοδο, υπό μορφή υδρατμών, τους οποίους στη συνέχεια ψύχουμε, ώστε να υγροποιηθούν για να είναι δυνατή η συλλογή και αποθήκευσή τους. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε περισσότερες και ακριβέστερες επιστημονικές πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια από εδώ

Προσφορά για 2 φιαλίδια των 10ml αιθέριου ελαίου, με έκπτωση 40%
Η προσφορά λήγει:

0Weeks0Days0Hours0Minutes0Seconds

Η βάση της μεθόδου

Η μέθοδος της αρωματοθεραπείας εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους, όμως ο πυρήνας της είναι τα αιθέρια έλαια. Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν κατά κόρον την αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα υπάρχει σίγουρα από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού. Σε άλλους πολιτισμούς επίσης που η αρχή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως της Μεσοποταμίας ή της Ινδίας και της Κίνας, η αρωματοθεραπεία κατείχε δεσπόζουσα θέση , κυρίως στα παλάτια των μοναρχών και των ευγενών.

Στις μέρες μας φυσικά αυτή η θεϊκή συνήθεια συνεχίζεται, αφού τα αιθέρια έλαια τα συναντάμε εκτός από αυτούσια, σε όλα τα αρώματα και σχεδόν σε όλα τα καλλυντικά!

Πώς λειτουργεί

Τα αιθέρια έλαια αφού είναι πτητικά,  έχουν την ιδιότητα να διαχέονται από μόνα τους στον αέρα. Επειδή όμως θέλουμε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σε σχετικά μικρό χρόνο, ώστε το φαινόμενο να είναι κάπως έντονο, με διάφορες συσκευές, ή τεχνικές εξάχνωσης, βοηθάμε αυτή τη διαδικασία, για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Στην aquavelva.gr διαθέτουμε διαφόρων ειδών συσκευές, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε και ανάλογα με το χώρο που θέλετε να καλύψετε.

Τα αιθέρια έλαια διαχέονται επίσης και μέσω της επάλειψης απ’ ευθείας στο δέρμα. Κάνουν το ίδιο καλό και σε μερικές περιπτώσεις αυτή η μέθοδος ίσως είναι και καλύτερη από την τεχνητή εξάχνωση.

Πώς μας επηρεάζουν

Τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του εντέλει τους ενδοκρινείς αδένες ώστε να παράξουν ορμόνες τέτοιου είδους, ώστε να επηρεαστεί θετικά η ευεξία και τα συναισθήματα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταπολέμηση του στρες, της κατάθλιψης κ.α. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αδυναμίας συγκέντρωσης, στην ενίσχυση της μνήμης. Επίσης και σε παθολογικής φύσης προβλήματα, όπως πχ η δυσμηνόρροια!

Μια πολύ σημαντική δράση των αιθέριων ελαίων, είναι η ικανότητά τους να καταπολεμούν την αϋπνία και να συμβάλουν στην ποιότητα του ύπνου, αν όταν πλένουμε τα μαξιλάρια, προσθέσουμε στο πλυντήριο, λίγες σταγόνες από αυτό!

Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες, ούτε είναι όλα κατάλληλα για κάθε περίπτωση. Κάθε έλαιο έχει τις δικές του ιδιότητες, αφού παράγονται από διαφορετικά φυτά και όπως είναι γνωστό και από τη φαρμακολογία και τη βοτανολογία, “κάθε φυτό και διαφορετική δράση”.

  • Λιβάνι, Βετιβέρ, Φασκόμηλο, Πορτοκάλι, Βασιλικός: Βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι, χαλαρώνουν το μυαλό και απομακρύνουν τα συναισθήματα θυμού.
  • Χαμομήλι, Φασκόμηλο, ΙλάνγκΙλάνγκ, Πορτοκάλι, Γκρέιπφρουτ, Περγαμόντο: Μειώνουν το συναίσθημα της κακής διάθεσης, (όπως και όλα σχεδόν τα εσπεριδοειδή), και δημιουργού ένα αίσθημα ευφορίας.
  • Σανταλόξυλο, Φασκόμηλο, Μαύρο πιπέρι, Γιασεμί, Μελισσόχορτο, δεντρολίβανο: Δίνουν ενέργεια και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να λειτουργήσουν βέβαια και σαν διεγερτικά, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ροφήματα.
  • Δέντρο τσαγιού, Βέτιβερ, Λεμόνι, Μύρο: Κάποια από αυτά βοηθούν πολύ στην ψωρίαση και στα εκζέματα, όμως η κύρια δράση τους εντοπίζεται στην αύξηση της ροής του αίματος και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη χρήση τους παρατηρείται σημαντικά μικρότερος χρόνος επούλωσης των τραυμάτων, λόγω της αυξημένης όπως προείπαμε ροής του αίματος αλλά και της αύξησης των επιπέδων οξυγόνου στο ίδιο το αίμα και σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Βασιλικός, Λεβάντα, Μέντα: Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν τον πονοκέφαλο και την ημικρανία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε κάποιον ατμοποιητή ή να αναμειχθούν με κάποιο έλαιο βάσης, όπως η καρύδα, το αμυγδαλέλαιο, η καρύδα, κ.α και να κάνουμε τοπικό μασάζ, στους κροτάφους και στον αυχένα.
  • Γκρέιπφρουτ, Περγαμόντο, Κύμινο, Τζίντζερ, Λεμόνι, Πατσουλί, Μέντα, Σανταλόξυλο, Βανίλια. Με τη σειρά που αναφέρονται, βάσει αποτελεσματικότητας, επιδρούν καταλυτικά στην προσπάθεια μας για αδυνάτισμα, αφού μειώνουν την όρεξη μας για φαγητό, ενώ παράλληλα η ευεργετική τους δράση στην ψυχολογία μας (καταπολέμηση κατάθλιψης και άγχους), μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη σωστή διατροφή που έχουμε ήδη επιλέξει, χωρίς παρεκκλίσεις!

Τα αιθέρια έλαια με τη σωστή χρήση μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο και να μας λύσουν πολλά προβλήματα, όμως πρέπει πριν τη χρήση τους να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα πάρουμε από αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κανένα αιθέριο έλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από τρεις μήνες. Το σωστό είναι μετά το τρίμηνο να το αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο. Για οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να μας ρωτήσετε. Με χαρά θα σας οδηγήσουμε στην πιο σωστή επιλογή.

Αιθέρια έλαια για αρωματοθεραπεία και χαλάρωση

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας

[mailpoet_form id=”1″]